Μακριά από τη στερεοτυπική σκιά των νοτίων

Φώτα, κάμερες, ακριβά ρούχα, απρόσιτο στυλ, βίλες, πισίνες, ατελείωτα πάρτυ

και πολλά παρόμοια που πιο πολύ στο Μονακό και το Σαν Τροπέ ταιριάζουν παρά στα νότια είναι αυτά που έρχονται πρώτα στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων.

Και κατά έναν τρόπο δεν έχουν άδικο. Πράγματι και τα άκριβα και εκλεπτυσμένα σπίτια με πισίνες υπάρχουν ,και τα μαγαζιά που σου χρεώνουν περισσότερο το όνομα και το κύρος από ό,τι τα προϊόντα τους και πολλά ακόμα που κάνουν τα νότια να θυμίζουν περισσότερο Miami και λιγότερο ένα κομματί της Ελλάδας της κρίσης.

Ωστόσο είναι τουλάχιστον  κουραστικό άλλα και άδικο το να κολλάμε σε μία τέτοια πτυχή των νοτίων που κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους και τα μέρη και απωθεί παρά προσελκύει τον κόσμο . Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί οτι δεν υπάρχουν άνθρωποι με ύφος , που στέκονται στην εξωτερική εμφάνιση ή μαγαζία που αποτελούν την πηγή της αισχροκέρδιας. 

Τα νότια όμως είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

Πάνω από όλα είναι ένα μέρος  ζωντανό  με εκατοντάδες κόσμο στους δρόμους του και μεγάλη κίνηση στην αγορά. Είναι ένα μέρος όμορφο με τη θάλασσα , το λίγο αλλά πάντα θεμιτό πράσινο του , τα πάρκα του και τα πολυάριθμα καταστήματά του.

Τα νότια δεν έχουν περιορισμούς! Προσφέρονται απλόχερα σε κάθε επισκέπτη , του προσφέρουν την άνεση της επιλογής,η οποία μπορεί να προσδιορίζεται είτε από χρηματικά κριτήρια είτε από αισθητικά. Προσφέρουν παράλληλα ευελιξία στις επιλογές δίνοντας την δυνατότητα ακόμη και σε αυτούς με εκκεντρικά γούστα να βρουν αυτό που ψάχνουν. Δεν είναι το θέρετρο των πλουσίων αλλά το στέκι όλων των ανθρώπων.

Γιατί λοιπόν να αποκλείουμε μέρη και επιλογές απλά γιατι θεωρούμε πως αυτό είναι “έτσι” ,εκείνο είναι “αλλιώς” και να μην δοκιμάσουμε να δούμε αν αυτό που τόσο εύκολα κρίνουμε μας ταιριάζει; Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για τα νότια, αλλά για κάθε μέρος ,αντικείμενο , άποψη και πάνω από όλα άνθρωπο που τόσο εύκολα κρίνουμε(π.χ. Για την ομορφιά του, το κόστος του , την ορθοτητά του, το χρώμα του σε κάθε περίπτωση),ενώ εμείς οι ίδιοι δεν ανεχόμαστε ούτε στο ελάχιστο την κριτική εις βάρος μας .

Αν φυσικά όλα τα παραπάνω δεν πείθουν, η καλύτερη λύση είναι μία απλή επίσκεψη στα νότια η οποία θα δείξει στον καθένα αν μπορεί να κρίνει πριν δοκιμάσει!

                              

Ορφέας Κοϊδης

 

SOUTHERN'S SONG OF THE DAY